Majoritatea oamenilor cred ca au nevoie de mai mult somn atunci cand incep sa se simta epuizati fizic si psihic. La urma urmei, s-a dovedit ca somnul intre 7 si 9 ore pe zi poate reduce oboseala. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna suficient. Stiati ca exista si alte tipuri de odihna?

In primul rand, trebuie sa plecam de la ideea ca somnul si odihna nu sunt acelasi lucru . Clarificarea acestui lucru este importanta, deoarece multi oameni tind sa-l confunde.

Desi perioada de somn este cheia odihnei, ea singura nu este suficienta pentru a recapata energia si vitalitatea. Va spunem mai multe mai jos.

De ce este important sa te odihnesti?

Inainte de a cunoaste diferitele tipuri de odihna, merita sa ne amintim importanta acestora. Odihna este unul dintre pilonii bunastarii fizice si mentale . In acest sens, presupune nu doar garantarea unui somn optim, ci si deconectarea de la activitatile profesionale, academice si familiale, printre altele.

Obiectivul sau principal este de a promova echilibrul corpului si mintii pentru a creste sentimentul de energie, creativitate, productivitate, claritate mentala si, in general, sanatate. Toate acestea au ca rezultat o stare fizica mai buna, o mai buna gestionare a emotiilor si mai putina tendinta de a suferi de afectiuni.

7 tipuri de odihna de care organismul are nevoie

Atunci cand senzatia de epuizare este prezenta, si este insotita si de stres, iritabilitate, amanare, lipsa de motivatie, printre altele, este important sa acordam prioritate odihnei. Si nu este vorba doar de asigurarea unui timp optim de somn, ci si de alte forme de deconectare.

Sa ne uitam in detaliu la tipurile de odihna.

1. Odihna fizica

Oboseala fizica este una dintre cele mai usor de recunoscut. Membrele se simt grele, ochii tind sa cada si este dificil sa te concentrezi pe majoritatea sarcinilor zilnice.

Daca da, stiti ca exista doua tipuri de odihna fizica: pasiva si activa. Desigur, cel mai cunoscut este pasivul , care cuprinde activitati precum somnul si somnul de somn.

Dupa cum se explica intr-o publicatie in Nature and Science of Sleep , somnul este crucial pentru functiile metabolice si echilibrul energetic. In plus, este implicat in memoria si reglarea emotionala. La randul sau, s-a dovedit ca somnele scurte de dupa-amiaza imbunatatesc performanta cognitiva si vigilenta pana la doua ore dupa ce le-au luat.

Si la ce se refera odihna fizica activa? Alte activitati care contribuie la relaxarea corpului sunt:

  • Yoga.
  • Sanatate mintala.
  • Intinderea.
  • Reiki.

Un articol de la Clinica Mayo subliniaza ca practicarea acestor tipuri de odihna atenueaza stresul fizic si mental pe care organismul il poate experimenta zilnic. Printre altele, ajuta la reglarea ritmului cardiac si respirator, la stimularea circulatiei, la reducerea durerii cronice, la imbunatatirea calitatii somnului si la ameliorarea oboselii.

2. Rupere de creier

Majoritatea oamenilor au experimentat acest sentiment ca capul lor „va exploda”. Gandurile devin tulburi, este dificil sa te concentrezi, iar emotiile coplesitoare precum anxietatea, suferinta, stresul si tristetea preiau controlul.

Prin urmare, este dificil sa desfasoare activitati academice sau profesionale; exista o stare notabila de iritabilitate si chiar este dificil sa adormi noaptea. Iar somnul nu este suficient pentru a calma aceste simptome.

De aici si importanta de a lua o pauza mentala. In ce consta asta?

Practic, este vorba despre deconectarea mintii de tot ceea ce are de-a face cu obligatiile zilnice . Faceti o plimbare afara, gasiti un spatiu linistit, bucurati-va de o sedinta de aromoterapie… orice activitate care va permite sa faceti o pauza pentru a „nu mai gandi”.

In acest moment, un accent deosebit trebuie pus pe detoxifierea digitala . Ca articol distribuit in rapoartele Business & Information Systems Engineering , implica deconectarea completa de la dispozitivele electronice pentru a preveni si a atenua efectele tehnostresului.

Si este ca expunerea constanta la tehnologie are o legatura stransa cu urmatoarele:

  • Stres.
  • Simtindu-se extenuat.
  • Risc crescut de probleme de sanatate.

Cand lucrati cu computere sau orice alte dispozitive electronice, se recomanda sa faceti pauze la fiecare ora si jumatate. Puteti face, de exemplu, exercitii de intindere si respiratie.

3. Repaus senzorial

Stilul de viata de astazi provoaca suprastimularea creierului din cauza expunerii la ecrane, lumini puternice, zgomot, trafic, mirosuri puternice si medii in general aglomerate.

In timp, si fara odihna adecvata, aceasta duce la iritabilitate, evitarea contactului fizic, tulburari de vedere, tensiune musculara, insomnie si oboseala prelungita. Prin urmare, un alt tip de odihna care nu trebuie neglijat este cel senzorial.

O modalitate foarte simpla de a-l implementa pe parcursul zilei este sa inchizi ochii pentru cateva minute in pauzele active . De asemenea, se recomanda practicarea tehnicilor de respiratie profunda si meditatie. Daca puteti, gasiti un loc linistit departe de lumini puternice.

Desigur, deconectarea de la toate dispozitivele electronice timp de cateva minute pe parcursul zilei este, de asemenea, esentiala aici . In plus, noaptea, evita sa le folosesti cu una sau doua ore inainte de culcare.

Cercetarile impartasite in Healthcare detaliaza ca utilizarea dispozitivelor electronice inainte de a merge la culcare afecteaza semnificativ calitatea somnului. Acest lucru, adaugat la stresul si hiperstimularea pe care le provoaca in creier, explica de ce sunt un declansator al oboselii prelungite.

4. Pauza creativa

O minte creativa lucreaza constant pentru a rezolva probleme si a genera idei noi. Cu toate acestea, vine un moment in care frustrarea, multitasking-ul si stresul afecteaza aceste abilitati creative. Acesta este momentul in care este aproape obligatoriu sa luati in considerare o pauza creativa.

Implica sa-ti iei mintea departe de o anumita arta pentru un timp si sa te concentrezi asupra altor lucruri. Asculta muzica, petrece o zi urmarind seriale, impartaseste timp cu prietenii sau, in general, practica orice alt hobby.

Pauza poate dura ore, zile sau chiar saptamani. Important este sa lasati mintea sa se reincarce cu alte activitati pentru a recapata energia si inspiratia.

O optiune buna este sa profitati de timpul pentru a va conecta cu natura.

Un studiu raportat de Frontiers in Psychiatry a raportat ca a fi intr-un cadru natural stimuleaza curiozitatea, promoveaza flexibilitatea si imaginatia, ia mintea de la munca si incurajeaza ideile creative.

5. Odihna emotionala

Cautarea constanta a aprobarii externe, atasamentul fata de oamenii apropiati, nevoia de a ajuta la rezolvarea problemelor altora si, in general, un exces de empatie sunt motivele pentru care multi experimenteaza o epuizare constanta. Cel mai rau ? Putini isi dau seama.

Adevarul este ca este necesar sa faceti o pauza pentru a lucra intern si a dezvolta constiinta de sine . Odihna emotionala implica sa te cunosti mai bine, sa fii capabil sa-ti exprimi emotiile, sa explorezi si sa procesezi situatiile din viata actuala si trecuta si sa construiesti o versiune mai buna a ta.

Cu alte cuvinte, este vorba de a petrece timp singur si de a acorda prioritate propriilor nevoi fata de cele ale altora . Unul dintre primii pasi pentru a realiza acest lucru este sa inveti sa spui nu si sa renunti la aceasta nevoie de a-i face pe plac altora. Acest lucru nu trebuie privit ca un act egoist, ci ca un pas fundamental in construirea stimei de sine.

In acest sens, un studiu impartasit de Cognitive Therapy and Research detaliaza urmatoarele despre timpul singur:

  • Ajuta la gestionarea stresului.
  • Creste satisfactia de viata.
  • Promoveaza adaptarea psihologica pozitiva.

6. Odihna sociala

Odihna sociala este legata de odihna emotionala. Aceasta implica sa va oferiti spatiu pentru a va gandi la relatiile voastre si la ce contribuie acestea la viata voastra. Cu alte cuvinte, este vorba despre identificarea prieteniilor care te secatuiesc intr-un fel sau te fac sa stai, precum si a celor care te hranesc si te ajuta sa cresti.

Pe de alta parte, este vorba de a prioritiza ceea ce vrei cu adevarat sa faci si de a lasa deoparte acele obligatii sociale care nu-ti plac sau nu-ti genereaza o dorinta reala. In plus, el sugereaza sa te indepartezi de retelele sociale pentru un pic, deoarece si acestea sunt obositoare si creeaza dependenta.

Mentinerea unor conexiuni pozitive, autentice, cu care obiectivele si dorintele pot fi impartasite este o modalitate buna de a va reincarca social. Dimpotriva, ar trebui sa stai departe de oamenii care adauga doar drama, barfa si negativitate.

7. Odihna spirituala

Unul dintre tipurile de odihna de care multi nu sunt constienti este spiritual. Intr-adevar, este nevoie de timp pentru a te conecta cu un tip de energie care depaseste cel fizic si mental .

Unii il numesc „ spa pentru suflet”. Este un spatiu pentru a ierta, a vindeca, a creste autoacceptarea si a construi stima de sine.

Cercetarile publicate in Frontiers in Psychology evidentiaza faptul ca spiritualitatea este legata de comportamente de stil sanatos si, cel mai important, de o stare mai mare de bunastare psihologica.

Unii realizeaza acest lucru prin practici religioase; Cu toate acestea, aceasta nu este singura cale. Alte resurse, cum ar fi meditatia, munca voluntara, practicarea yoga sau petrecerea timpului in medii naturale sunt de asemenea utile.

Practicati deja aceste tipuri de odihna?

Pe scurt, odihna cuprinde obiceiuri care merg dincolo de somn. Desi perioada de somn este esentiala pentru recuperarea energiei, nu este suficienta singura.

Este indicat sa te deconectezi de sarcinile zilnice si sa adoptam obiceiuri care nu numai ca promoveaza relaxarea corpului si a mintii, dar si sporesc creativitatea, stima de sine si constientizarea de sine. Cu toate acestea, merita sa ne amintim ca epuizarea si oboseala prelungita pot indica, de asemenea, o problema de sanatate.