Impartirea odihnei in faze distantate la cateva ore explica ceea ce se numeste somn segmentat. O astfel de tehnica de odihna poate satisface unele nevoi curente, dar nu este noua. Intr-adevar, asa se odihneau oamenii in Evul Mediu, cand nu exista electricitate. Imediat ce se lasa noaptea, se duceau la culcare, iar cateva ore mai tarziu, se trezeau si isi desfasurau activitatile zilnice timp de 3-4 ore, apoi se intorceau la odihna.
Astazi, aceasta practica este numita si primul si al doilea somn sau somn bifazic . Sa sapam mai adanc.
Ce este somnul segmentat?
Somnul segmentat presupune impartirea odihnei nocturne in 2 sau mai multe perioade. Cand segmentarea depaseste 3 sectiuni se numeste „polifazic”. Este o schema care modifica schema traditionala, bazata pe odihna de 6 pana la 8 ore la rand.
Pe langa impartirea somnului in blocuri, este posibil sa adaugati o cota pentru zi.
Somnul segmentat nu este o tulburare de somn, dar impartaseste anumite caracteristici cu aceasta patologie care afecteaza uneori viata de zi cu zi. Efectele tulburarilor de somn includ somnolenta in timpul zilei, epuizare si dificultate in indeplinirea obligatiilor.
De la pandemia de COVID-19, multi oameni si-au schimbat rutinele, facand mai mult o viata de noapte acasa. Fara sa stie, au aplicat somnul segmentat.
Spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in alte vremuri, cand intunericul anunta imediat ora de culcare, exista aspecte ale modernitatii care sunt strans legate de adoptarea somnului bifazic, si nu tocmai din cauza luminii sau a tacerii.
Acest lucru este evidentiat de un studiu publicat in Jurnalul American de Biologie Umana , care a constatat ca calitatea medie si durata somnului din esantionul utilizat nu depindeau exclusiv de lumina sau zgomot.
Somnul segmentat nu trebuie confundat cu insomnia sau cu somnul dupa pranz.
Somnul segmentat si relatia acestuia cu insomnia
Insomnia cronica este o afectiune care include complicatii de sanatate fizica si psihica. Aceasta conditie duce la divizarea somnului pentru unii pacienti.
Sunt cei care folosesc fragmentarea si o iau ca pe o oportunitate de a-si desfasura activitatile zilnice. Este o modalitate de a profita de programul lor de insomnie. Multi medici sunt de acord ca practicarea somnului bifazic poate ajuta pacientii sa scape de anxietate si sa adoarma din nou .
Beneficiile somnului segmentat
Exista 5 faze ale somnului nocturn, de la odihna usoara pana la somn REM. In segmentare, exista o pauza lunga in primele 3 ore dupa culcare. Pentru unii oameni, acest lucru valoreaza la fel de mult ca o odihna profunda, reparatoare.
Atata timp cat somnul blocat nu reduce repausul zilnic mediu (6-8 ore), acesta ofera mai multe beneficii. Pe cele principale le detaliem mai jos.
Timp de relaxare
Bucurati-va de liniste pentru a va relaxa fara presiunea muncii sau a familiei. Poti sa meditezi, sa scrii, sa faci yoga sau sa trezesti muza artei si scrisului. Fa-ti acest timp pentru a planifica ce vei face pentru ziua respectiva.
Intimitate mai mare
Cu partenerul tau, profita de dimineata devreme pentru a te bucura de intimitate. Daca vrei sa ramai insarcinata, somnul segmentat este o scuza buna pentru a-ti creste sansele de a ramane insarcinata.
Reglarea hormonala
Prolactina creste noaptea si atinge concentratia maxima inainte de sfarsitul ciclului de somn. Desi lipsesc dovezi concludente, se crede ca dormitul in 2 blocuri regleaza productia acestui hormon, datorita nivelurilor detectate in primele ore ale zilei.
Vise mai lucide
Visele lucide sunt cele in care suntem constienti de ceea ce visam. Putem chiar sa-i controlam.
Somnul segmentat poate influenta memoria visului lucid, precum si memorarea, creativitatea si concentrarea.
Dezavantajele somnului segmentat
Dormitorii bifazici se confrunta cu cateva dezavantaje. Verifica-le mai jos.
Dormi mai devreme
Sunt cei care prefera sa se odihneasca astfel, dar pentru care nu este firesc. In aceste cazuri, isi adapteaza ritmul la fragmentare. Dezavantajul este ca trebuie sa se culce mult mai devreme decat de obicei.
Anxietate si alte patologii
A ramane treaz in timp ce ceilalti dorm te poate face anxios. Noptile reprezinta timpul somnului in inconstientul colectiv. Cu exceptia celor care indeplinesc o slujba sau o rutina de noapte.
A profita de un moment de trezire noaptea pentru a face miscare este o posibilitate. Dar este si adevarat ca imprejurarile nu sunt ideale pentru a reveni la culcare dupa aceea.
Arhitectura somnului modificata
Cand arhitectura somnului este intrerupta in oricare dintre fazele sale, este posibil sa nu existe odihna adecvata. Odihna inadecvata provoaca probleme si boli.
Complicatie de a adormi din nou
Nu este usor pentru toata lumea sa se culce din nou in miezul noptii. In acest context, ar trebui sa evitati indeplinirea sarcinilor care sunt intense sau care necesita multa munca a creierului.
Cum sa imbunatatim calitatea somnului?
Perceptia unui somn bun este legata de anumiti parametri, cum ar fi procentul fazelor de somn si ciclurile acestora, latenta de a adormi, micro-trezirile si perioadele de veghe.
Daca asimilezi voluntar acest mod de a dormi cu intentia de a profita la maximum de noapte, introduce-l putin cate putin in obiceiurile tale. Dimpotriva, atunci cand segmentarea somnului pune o problema, este indicat sa consultati un specialist.
Tratamentele tind sa fie comportamentale si cognitive, pentru a regla alunecarea limbii, activitatea fizica si dieta. De asemenea, expunerea la lumina naturala sau artificiala influenteaza reglarea ritmurilor circadiene si raspunsul anxios la starea de veghe.