Lichidul hidraulic este esential pentru buna functionare a diverselor echipamente si utilaje, insa utilizarea sa incorecta poate duce la probleme majore. Din nefericire, posesorii de autovehicule ajung uneori sa comita greseli elementare in utilizarea acestuia, care afecteaza functionarea eficienta si durabila a sistemelor hidraulice.

Iata cateva dintre cele mai comune erori comise atunci cand se face schimbul de ulei hidraulic!

1. Folosirea unui lichid necorespunzator

Una dintre cele mai comune greseli este folosirea unui ulei hidraulic nepotrivit pentru aplicatia specifica. Lichidele hidraulice din gama Automag.ro variaza in functie de vascozitate si aditivi, iar alegerea unui produs necorespunzator poate duce la deteriorarea componentelor sistemului hidraulic. De exemplu, utilizarea unui lichid cu vascozitate prea mica intr-un sistem care opereaza la temperaturi ridicate poate cauza uzura prematura a pompei si a cilindrilor.

·Ce trebuie sa faci:

Consulta manualul echipamentului pentru a identifica specificatiile necesare pentru lichidul hidraulic si alege un produs care indeplineste aceste cerinte. Este esential sa selectezi un ulei cu vascozitatea corecta si cu aditivii potriviti pentru conditiile de operare ale echipamentului.

2. Ignorarea contaminarii uleiului

Contaminarea lichidului hidraulic cu apa, praf sau alte impuritati este o problema frecventa care poate duce la deteriorarea componentelor sistemului. Contaminantii pot provoca coroziune, blocarea filtrelor si scaderea performantei generale a sistemului hidraulic.

·Ce trebuie sa faci:

Mentine sistemul de filtrare in stare optima prin inlocuirea regulata a filtrelor si verificarea periodica a nivelului de contaminare a lichidului. De asemenea, este important sa depozitezi acest ulei hidraulic intr-un mediu curat si uscat pentru a preveni introducerea impuritatilor.

3. Depasirea intervalului de schimb al lichidului

Neglijarea schimbarii lichidului hidraulic la intervalele recomandate poate duce la degradarea proprietatilor acestuia, ceea ce poate afecta performanta si durabilitatea sistemului hidraulic. Uleiul imbatranit pierde din capacitatea de lubrifiere si racire, ceea ce creste riscul de uzura si defectiuni.

·Ce trebuie sa faci:

Respecta intervalele de schimb recomandate de producator si monitorizeaza periodic starea uleiului. Schimbarea regulata a lichidului contribuie la mentinerea performantelor optime ale sistemului hidraulic si la prelungirea duratei de viata a componentelor.

4. Amestecarea diferitelor tipuri de ulei hidraulic

Amestecarea diferitelor tipuri de ulei, fie ele de la producatori diferiti sau cu specificatii diferite, poate duce la incompatibilitati chimice si la scaderea eficientei sistemului hidraulic. Uleiurile diferite pot avea aditivi care interactioneaza negativ, ceea ce duce la formarea de depuneri si la reducerea performantelor.

·Ce trebuie sa faci:

Evita amestecarea diferitelor tipuri de lichid si, in cazul in care este necesar sa schimbi tipul de ulei, asigura-te ca sistemul este complet golit si curatat inainte de a adauga noul ulei. Consulta producatorul echipamentului sau al uleiului pentru recomandari specifice privind compatibilitatea produselor.

5. Supraincalzirea uleiului

Functionarea sistemului hidraulic la temperaturi ridicate poate duce la oxidarea si degradarea rapida a uleiului. Supraincalzirea poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv racirea inadecvata, sarcini excesive sau defectiuni ale componentelor.

·Ce trebuie sa faci:

Asigura-te ca sistemul de racire functioneaza corespunzator si monitorizeaza temperatura de operare a acestui ulei hidraulic. Evita suprasolicitarea echipamentului si efectueaza intretinerea regulata pentru a identifica si remedia orice probleme care ar putea cauza supraincalzirea.

Prin evitarea acestor erori comune si adoptarea unor practici corecte de intretinere, poti asigura o functionare eficienta si durabila a sistemelor hidraulice. Implementarea unor masuri preventive adecvate contribuie nu doar la performanta optima a echipamentelor, ci si la reducerea costurilor de intretinere si a riscului de opriri neplanificate.