Diabetul este o boala tacuta si cronica care afecteaza aproximativ 14% dintre oamenii cu varsta peste 18 ani, potrivit unui studiu publicat de Fundatia pentru Diabet . Este una dintre cele mai ingrijoratoare complicatii ale sanatatii , nu doar pentru ca poate dura in timp, ci pentru ca se poate agrava si poate provoca alte afectiuni si chiar boli cardiovasculare. Cum sa detectam principalii inamici ai acestei patologii?
Diabetul si efectele secundare
Diabetul zaharat este o patologie metabolica cronica si ireparabila de lunga durata, cauzata in principiu de excesul de zahar sau glucoza din sange si urina.
Diabetul poate aduce reactii adverse care pot aparea odata cu prezenta unor cantitati excesive de zahar in sange: de la dificultati in mentinerea stabila a tensiunii arteriale si a colesterolului, pana la riscul de a suferi un accident vascular cerebral, infarct sau alte probleme in circulatia sangelui.Vasele de sange.
Cu toate acestea, Biblioteca Nationala de Medicina din SUA avertizeaza ca diabetul poate provoca, de asemenea, ulcere, probleme de vedere, infectii ale pielii si leziuni treptate ale nervilor corpului. De asemenea, glicemia ridicata poate afecta rinichii.
Care este cel mai rau pentru diabet?
Carbohidratii sunt una dintre principalele cauze ale cresterii glicemiei, adica sufera de hiperglicemie. Prin urmare, dincolo de indicele glicemic (IG) al unui aliment, trebuie sa fim atenti la cantitatea de carbohidrati pe care o contine.
Carbohidratii sunt transformati in glucoza odata ce intra in contact cu fluxul sanguin pentru a genera energie. Prin urmare, acesti macronutrienti pot declansa cu usurinta o crestere a zaharului din sange, cauzand probleme persoanelor cu diabet.
Exista multe alimente care sunt dusmani ai diabetului
Ce aliment este inamicul diabetului?
Desi exista un mit conform caruia diabetul este asociat doar cu consumul de mult zahar, nu este asa. Da, exista o relatie directa cu aportul de zaharuri, dar ceea ce multi nu stiu este ca exista si alimente care sunt transformate in glucoza, care este energia necesara organismului.
Dar ce se intampla? Diabetul apare atunci cand organismul nu produce suficienta insulina sau hormonul nu este bine folosit si, prin urmare, zaharul suplimentar este concentrat in circuitul sanguin, ceea ce se traduce prin cresterea glicemiei.
Dieta este principala bariera in prevenirea hiperglicemiei care dauneaza rinichilor, inimii si vederii. Prin urmare, este necesar sa se restrictioneze consumul de zaharuri rafinate, alimente bogate in calorii si sucuri si bauturi racoritoare dulcioase, deoarece aceste produse modifica functia pancreasului, care este responsabil pentru producerea insulinei care regleaza glicemia.
Intre timp, alimentele „inamice” pentru hiperglicemie sunt, in principal, produsele procesate si ultraprocesate, adica „junk food” sau „fast food”, datorita concentratiei lor in zaharuri suplimentare si indulcitori artificiali care cresc glicemia. .
Care este cel mai mare dusman al zaharului?
Acele persoane care nu sufera de diabet si consuma zaharuri ar trebui sa aiba grija la greutatea lor. Obezitatea este unul dintre cei mai importanti dusmani ai acestei boli, deoarece creste riscul de a suferi de ea.
Ceea ce se intampla este ca persoanele supraponderale, din cauza factorilor hormonali, sunt iubitorii de alimente bogate in calorii si sarace in continut nutritional, in special sub forma de carbohidrati, care contribuie la cresterea zaharului din sange.
Carbohidratii sunt prezenti in aproape toate bauturile si alimentele si de aceea aproximativ 45% din caloriile pe care o persoana cu diabet le consuma provin din carbohidrati.
Ce fructe sunt bune pentru scaderea zaharului din sange?
Fructele si legumele contin fructoza, un tip de zahar care nu necesita insulina pentru metabolizarea si absorbtia celulelor corpului nostru, intrucat acest proces se realizeaza direct in ficat, care nu necesita actiunea insulinei. Aceasta caracteristica face ca fructoza sa tina la distanta nivelul glucozei din sange.
Prin urmare, se recomanda ca diabeticii sa consume trei portii de fructe pe zi. Poti alege si combina dupa gusturile tale: caise, afine, prune, zmeura, capsuni, capsuni, rodie, coacaze, kiwi, lamaie, mar, mandarina, fructul pasiunii, piersici, pepene galben, mure, portocala, nectarina, papaya, paraguayan , para , ananas, grapefruit, pepene verde.














