Selectia de alternative vegane la lapte si produse lactate precum iaurt, unt sau smantana este acum uriasa. Produsele vegane pot avea avantaje pentru echilibrul climatic, bunastarea animalelor si propria sanatate. Produsele lactate vegane contin adesea mai putine grasimi decat cele de origine animala. Laptele pe baza de plante – laptele de migdale, laptele de ovaz si laptele de soia sunt populare – contine, de asemenea, mai putin zahar decat laptele de vaca.

Lapte vegan

Alternativele vegane la lapte au devenit o parte integranta a fiecarui supermarket german. Selectia de lapte vegetal a crescut de fapt in ultimii ani. Institutul de cercetare de piata Innova Market Insights afirma ca 16,3 miliarde de dolari SUA (aproximativ 13,5 miliarde de euro) au fost vandute in intreaga lume cu lapte vegetal in 2018. In 2010, a fost de 7,4 miliarde de dolari.

Alternativele vegane la laptele de vaca sunt de obicei facute din soia, migdale, orez sau ovaz . Exista, de asemenea, soiuri din spelta, quinoa, mei, lupini, mazare si canepa . Sau puteti alege un lapte de nuci, precum caju, alune sau macadamia . Diferentele de gust sunt uriase – distreaza-te sa le incerci!

10 alternative delicioase de lapte pe baza de plante

Acest inlocuitor de lapte are un gust delicios si este cel mai potrivit pentru cafea, cereale etc. sau pentru coacere si gatit.

Apropo, puteti face si singur lapte vegan, ieftin:

  1. Inmuiati 200 g migdale organice in apa rece peste noapte.
  2. A doua zi se scurge apa si se macina fin intr-un blender puternic.
  3. Turnati piureul in blender cu aproximativ 0,5 litri de apa proaspata si amestecati din nou. Puteti adauga curmale sau sirop de agave ca indulcitor.
  4. La final, presati terciul printr-o sita foarte fina si colectati laptele intr-un recipient.

Alternativele de lapte trebuie descrise ca bauturi

Potrivit unei decizii a Curtii Europene de Justitie, alternativele de lapte trebuie denumite bauturi. Termenul de lapte poate fi folosit doar pentru un produs care provine din ugerul unui animal.

Crema vegana

Alternativele vegane la smantana, similare cu alternativele de lapte, sunt facute din soia, spelta, migdale, ovaz si orez .

Iata cum puteti folosi inlocuitori vegani pentru crema:

  • Puteti folosi crema de soia ca si crema normala, pentru preparate calde si reci, pentru coacere si gatit.
  • Crema de ovaz, in schimb, este potrivita doar pentru gatit, deoarece nu se bate bine.
  • Smantana de orez nu este la fel de cremoasa, asa ca este mai putin potrivita pentru sosuri.
  • Crema de nuca de cocos ofera preparatelor o nota exotica si este o alternativa potrivita la laptele de cocos.

Unt Vegan

Cei mai multi dintre noi probabil au mancat unt vegan fara sa ne gandim la asta: sub forma de margarina pe baza de plante . Cu toate acestea, nu toata margarina este vegana. Unele soiuri contin ingrediente din lapte de origine animala, cum ar fi zara. O privire asupra listei de ingrediente ofera claritate.

Untul vegetal este, de asemenea, potrivit pentru coacere – alternativ, uleiul de cocos poate servi ca inlocuitor vegan al untului.

Tartinele vegane pot fi, de asemenea, o alternativa vegana delicioasa la unt.

V-Label: claritate dintr-o privire

Eticheta V, pe de alta parte, un sigiliu pe care il poarta produsele vegane, arata dintr-o privire ca un produs nu contine ingrediente de origine animala.

Iaurt vegan

Alternativele vegane la iaurt sunt de obicei facute din soia , dar soiurile facute din migdale, ovaz, lupini, orez, nuca de cocos sau canepa sunt si ele disponibile in comert. Pentru a face iaurt vegan, ingredientul de baza este fermentat. Acest lucru se realizeaza prin adaugarea de bacterii lactice, care pot fi vegane sau non-vegane. O privire asupra listei de ingrediente ajuta, de obicei, la claritate. In caz contrar, puteti intreba direct producatorul daca bacteriile de acid lactic sunt de origine vegetala sau animala.

Lucrul grozav despre iaurtul pe baza de plante: este la fel de cremos ca iaurtul obisnuit . Ca si in cazul aproape tuturor produselor vegane, gama de aici este mare – inlocuitorii vegani pentru iaurt sunt disponibili in multe arome.

Cuarc vegan

Alternativele vegane la quark se bazeaza pe boabe de soia, migdale sau caju . Pentru a da quarcului vegan gustul acru tipic, i se adauga culturi bacteriene probiotice.

Puteti obtine un inlocuitor vegan pentru quark in aproape fiecare supermarket. Dar o poti face si singur.

Branza vegana

Alternativele vegane la branza nu mai sunt un produs de nisa. Exista multe variante delicioase care au un gust foarte apropiat de branza traditionala de lapte:

  • branza fermentata facuta din caju
  • Crema de branza de migdale
  • Branza rasa pe baza de ulei de cocos
  • branza vegana feliata din migdale

Iar preparatele cu paste pot fi, de asemenea, rafinate cu alternative vegane:

  • Parmezan vegan
  • feta vegana sau
  • Mozzarella vegana.

Inghetata vegana

Printre alternativele vegane pentru inghetata se numara un vechi prieten: sorbetul . In mod normal, aceasta inghetata cu fructe consta din ingrediente pur pe baza de plante. De asemenea, puteti pregati rapid si singur sorbet folosind fructe congelate si un blender.

Dar rafturile congelatoare din magazinele naturiste si supermarketurile sunt umplute si cu inghetata vegana din lapte. Majoritatea producatorilor au recunoscut de multa vreme necesitatea si produc tot felul de inghetata pe baza de soia, lupini, nuca de cocos, nuci sau migdale .

Ciocolata vegana

Nici ciocolata nu contine lapte animal: in loc de lapte de vaca, laptele de migdale, alune, orez sau ovaz asigura un gust bun si consistenta potrivita. Ciocolata vegana este disponibila in magazinele naturiste si in supermarketurile si farmaciile bine aprovizionate.

Inlocuitor de ou vegan

Exista numeroase alternative vegane la ou pe care le puteti folosi in functie de fel de mancare sau reteta.

Unele dintre alimentele pe care le aveti deja in frigider:

  • Bananele coapte sau sosul de mere combinate cu ulei vegetal, de exemplu, sunt inlocuitori potriviti pentru oua in produsele de patiserie care au nevoie de legare.
  • Apa de naut (aquafaba) este o alternativa excelenta la albusuri si poate fi batuta la fel de bine.
  • Semintele de chia si semintele de in macinate pot inlocui un ou pentru legare daca le-ati inmuiat anterior in apa.

Aluatul scurt se poate face si fara oua

Apropo: in multe aluaturi, cum ar fi drojdia sau aluatul de crusta scurta, puteti pur si simplu sa omiteti oul din reteta. Acest lucru poate face un aluat si mai crocant.

Miere vegana

Functioneaza si fara miere. Un indulcitor alternativ pentru prajituri, supe, cereale sau bauturi poate fi adaugat cu urmatoarele alimente:

  • Stevia,
  • sirop de sfecla de zahar,
  • Sirop din esenta de artar,
  • Sirop de agave sau
  • Fructe uscate precum curmale sau smochine.

Inlocuitor de carne vegan

Tofu, tofu afumat, seitan (proteine ​​din grau), tempeh, lupini dulci, cereale, fasole, linte, bucati de soia sau fructe de jac – toate alternative de carne vegana pe care le poti prepara gustoase, de exemplu cu ierburile si condimentele tale preferate.

Multe supermarketuri au, de asemenea, o gama larga de alternative vegane comestibile la carnati, snitel si altele asemenea: bratwursts vegan , de exemplu, sau snitel vegan . Inlocuitorul de carne vegan consta de obicei din una sau mai multe surse de proteine, apa de baut, ulei, condimente, ierburi, sare si agenti de ingrosare, cum ar fi guma de roscove. Soia este de obicei principala sursa de proteine.

Peste vegan

Degete de peste vegan, somon vegan, caviar vegan : puteti cumpara aceste produse gata facute in supermarketuri bine aprovizionate. Caviarul vegan, de exemplu, este facut din alge.

Daca doriti sa pregatiti singur mancaruri tipice din peste fara peste, imaginatia dvs. nu are aproape limite. Morcovii, murati in alge marine si afumati, sunt potriviti ca alternativa la somon.Seamana cu gustul somonului.

Prajiturile de peste vegane pot fi facute bine cu seitan sau fructe de jac.

Sau creveti vegani – sunt fabricati din yam si pot fi comandati online.

Tartine vegane

In magazinul de produse naturiste sau in supermarket, eticheta V, care inseamna „vegan”, va va arata calea. Exista numeroase produse tartinabile facute din ingrediente precum leguminoase si legume, precum si nuci si seminte.

O tartina vegana populara este si hummus-ul , o baie facuta din naut, tahini, suc de lamaie, ulei de masline si condimente.

Alte alternative vegane la tartinabile facute din unt si iaurt includ: guacamole (dip de avocado), pesto sau placinte cu legume gata preparate .

Taitei vegani

Pastele alimentare de baza sunt disponibile si vegane: ca paste fara oua . Aceste informatii se afla chiar pe partea din fata a majoritatii pachetelor. Fidea de orez sau de porumb sunt aproape intotdeauna fara oua.

Alte alternative de paste vegane includ pastele preparate din:

  • faina de naut,
  • Lentile,
  • hrisca,
  • mazare sau
  • pseudo-cereale precum amarantul,
  • mei sau
  • Quinoa.

Un alt avantaj: sunt si fara gluten.