Cand ne lipseste timpul liber, simtim ca zilele trec fara sa profitam de ele. Asadar, pentru sanatatea si bunastarea noastra mintala, este esential sa avem timp pentru noi insine in fiecare zi. Intelegem importanta de a avea timp liber? Intr-o societate la fel de conectata precum cea in care traim, uneori acele ore in care nu muncim sunt petrecute privind la telefon sau in perioade de totala inactivitate. Acest lucru poate avea consecinte asupra sanatatii mentale si fizice.

Inainte de a incepe, este important sa definim ce este timpul liber. Un sinonim ar fi „leisure”.

Este vorba despre toate acele ore pe care nu le muncim sau le petrecem in treburile casnice. Sa ne bucuram de timp este esential pentru sanatatea noastra. Uneori simtim ca ramanem fara timp! Dar cu o buna organizare, exista timp pentru toate.

Cu ce ​​ne petrecem timpul?

Un prim pas in a invata sa ne bucuram de timpul liber este sa detectam cu ce ne petrecem toate orele libere pe care le avem. Pentru aceasta, ar fi interesant sa facem o lista.

Poate ii petreci uitandu-se la televizor, deruland Instagram , jucand jocuri video. A sti cu ce ne petrecem timpul ne va permite sa detectam ceea ce trebuie sa schimbam.

Sa tinem cont ca o zi are 24 de ore, dintre care 8 sunt rezervate odihnei nocturne si altele 8 pentru munca. Mai avem deci 8 ore din care putem scadea cam 2-3 ore de mancat. Deci avem intre 5 si 6 ore de timp liber.

Uneori, senzatia de lipsa de timp se datoreaza gestionarii proaste a acestuia. Se poate ca atunci cand nu suntem la munca sa continuam sa ne gandim la el; sau ca in loc sa facem un sport, stam intinsi pe canapea urmarind retelele de socializare.

Acesti timpuri hotii ne pot face rau pe termen lung, crescandu-ne stresul, anxietatea si disconfortul.

Dispozitivele mobile ocupa o mare parte din viata si pot lua timp pretios din alte activitati.

A avea timp liber pare un lux, dar este important pentru sanatatea ta

A avea timp pare un lux, dar este la indemana. Un exemplu in care aceasta situatie devine ingrijoratoare este cel al resedintelor de agrement, care nu au fost create pentru batrani, ci pentru cei care muncesc. Junta de Andalucia a fost una dintre primele care a explicat ca acestea sunt locuri de vacanta pentru a va bucura de zile libere.

Nu trebuie sa mergeti atat de departe pentru a lua masuri pentru a o repara. Pentru inceput, ar fi esential sa iei o foaie de hartie, un pix si sa aloci toate orele din zi.

De exemplu, 8 ore pentru dormit, 8 ore pentru munca si 8 ore pentru diverse activitati (mancat, sport, citit, intalnire cu prietenii).

Exista aplicatii mobile care pot ajuta, de asemenea, sa gestionati timpul liber si sa profitati la maximum de el. Planificatorul meu zilnic este unul dintre ele.

Jurnalul clasic de hartie este util daca il integrezi in viata de zi cu zi. Acolo ne putem organiza zilele si ne putem planifica timpul liber.



Motive pentru a avea timp liber

Poate intelegem cat de important este timpul liber, dar inca nu l-am luat in serios. Responsabilitatile zilnice si oboseala pe care o simtim dupa ziua de munca fac ca lenea sa ne puna stapanire.

In loc sa facem ceva care ne limpezeste mintile, stam in fata unui ecran. Si asta are consecinte.

  • Se va instala frustrarea. Vom incepe sa ne simtim din ce in ce mai rau, cu sentimentul ca 24 de ore pe zi nu sunt suficiente si ca traim doar pentru obligatiile noastre.
  • Stresul se poate instala. Acest lucru va duce la insomnie, stare de rau, schimbari de dispozitie si anxietate. Simptomele, cum ar fi bolusul isteric, vor indica faptul ca stresul este prea intens.
  • Existenta este pusa in discutie. Cand nu avem timp pentru noi, nu mai gasim sens vietii. Dupa cum se spune: „Trebuie sa muncesti pentru a trai, dar nu sa traiesti pentru a munci”.

Timpul liber exista. Exista intotdeauna un moment in care ne putem bucura sa facem o plimbare, sa meditam timp de 10 minute, sa coacem acea prajitura pe care o iubim atat de mult sau sa citim o carte.

Pe masura ce ne planificam ziua pentru a profita la maximum de toate orele pe care le avem, sa nu uitam sa facem o lista cu ceea ce ne face sa ne simtim bine . Aceste activitati ne vor permite sa fim calmi, sa scapam de munca si responsabilitati, sa ne concentram asupra noastra si sa avem grija de noi.