Uleiurile contin multe vitamine precum vitamina E. Protejeaza celulele datorita efectului sau antioxidant. Uleiurile sunt cu siguranta sanatoase si bune pentru organism – cu conditia sa folosesti uleiul potrivit.

Acestea sunt primele 7 cele mai sanatoase uleiuri care ofera nutrienti si sunt potrivite pentru diferite tipuri de preparate:

Ulei de rapita

Uleiul de rapita contine vitaminele A si E , desi continutul lor este redus in uleiul de rapita rafinat. Uleiul de rapita este bogat in acizi grasi mononesaturati si  acizi grasi omega-3 si are o proportie foarte scazuta de acizi grasi saturati. In plus, raportul dintre acizii grasi omega-6 si omega-3 este ideal in comparatie cu alte uleiuri, este in jur de 2:1.

Uleiul de rapita rafinat este relativ lipsit de gust si este potrivit pentru prajire la temperatura ridicata si prajire, deoarece poate fi incalzit pana la aproximativ 200 de grade. Uleiul de rapita presat la rece are un gust bland, de nuca si este potrivit pentru salate sau prajire blanda .

Iata cum sunt alcatuiti acizii grasi din uleiul de rapita:

  • Acizi grasi saturati: 9%
  • Acizi grasi mononesaturati: 49%
  • Acizi grasi polinesaturati: 23% (inclusiv aproximativ 8% acizi grasi omega-3 si 15% acizi grasi omega-6)

Raportul ideal de acizi grasi polinesaturati

Pentru a beneficia cel mai bine de acizii grasi polinesaturati, se recomanda sa acordati atentie raportului corect dintre acizii grasi omega-6 si omega-3 . Raportul mediu al dietei in Germania este de aproximativ 15:1, ceea ce inseamna ca sunt consumati de 15 ori mai multi acizi grasi omega-6 decat acizii grasi omega-3. Raportul optim ar trebui sa fie de cel putin 5:1 . In acest sens, uleiul de rapita are cel mai bun raport de acizi grasi omega-6 si omega-3, care este in jur de 2:1 .

Ulei de in

Uleiul de in este sanatos deoarece are o proportie foarte mare de acizi grasi omega-3 . Acidul alfa-linolenic poate scadea tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, prevenind astfel atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.

Uleiul de in are un termen de valabilitate de aproximativ 8 saptamani . Deoarece este presat la rece, nu trebuie incalzit si, prin urmare, nu este potrivit pentru prajire. Puteti folosi ulei de in in sosuri de salata, smoothie-uri si terci sau pur si simplu il luati pur: sunt suficiente 1-2 lingurite pe zi.

Iata cum sunt compusi acizii grasi din uleiul de in:

  • Acizi grasi saturati: 10%
  • Acizi grasi mononesaturati: 19%
  • Acizi grasi polinesaturati: 65%

Ulei de canepa

Uleiul de canepa are rezultate cu un amestec echilibrat de acizi grasi polinesaturati – acid alfa-linolenic, acid linoleic si acid oleic. Exista si substante vegetale secundare, vitaminele B si vitamina E. Aceasta are efect antioxidant si neutralizeaza radicalii liberi. Beta-carotenul este important pentru ochi ca precursor al vitaminei A.

Uleiul de canepa este presat la rece si, prin urmare, nu trebuie incalzit. Este potrivit doar pentru utilizare in preparate reci.

Iata cum sunt compusi acizii grasi din uleiul de canepa:

  • Acizi grasi saturati: 11%
  • Acizi grasi mononesaturati: 14%
  • Acizi grasi polinesaturati: 75%

Ulei de floarea soarelui

Uleiul de floarea soarelui contine vitaminele E si K, precum si o multime de acizi grasi omega-6 acid linoleic atunci cand este presat la rece. Acest lucru poate reduce riscul de boli cardiovasculare si nivelul colesterolului.

Uleiul virgin de floarea soarelui presat la rece este potrivit pentru bucataria rece. Aroma de nuci isi face rost in dressing-uri si dips. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru incalzire. Situatia este diferita cu uleiul de floarea soarelui cu continut ridicat de oleic, adica uleiul de floarea soarelui bogat in acid oleic – acesta este potrivit pentru prajit. De asemenea, puteti incalzi uleiul de floarea soarelui rafinat la temperaturi ridicate . Are un gust mai neutru si, prin urmare, se potriveste bine cu majoritatea felurilor de mancare.

Iata cum sunt compusi acizii grasi din uleiul de floarea soarelui:

  • Acizi grasi saturati: 11%
  • Acizi grasi mononesaturati: 20%
  • Acizi grasi polinesaturati: 64%

Ulei de masline

Uleiul de masline are cel mai bun efect antioxidant dintre uleiuri . Ingredientul oleocanthal din uleiul de masline presat la rece neutralizeaza radicalii liberi si protejeaza astfel celulele. Are, de asemenea, un efect antiinflamator . Acidul oleic continut in uleiul de masline poate regla tensiunea arteriala si poate scadea nivelul colesterolului.

Uleiul de masline poate fi folosit pentru gatit la rece , dar poate fi incalzit si pentru prajit, cum ar fi gatirea la abur. Atentie insa: cand fumeaza uleiul arde si se formeaza substante toxice.

Iata cum sunt compusi acizii grasi din uleiul de masline:

  • Acizi grasi saturati: 14%
  • Acizi grasi mononesaturati: 77%
  • Acizi grasi polinesaturati: 9%

Ulei de nuca

Uleiul de nuca este foarte popular deoarece contine o multime de acizi grasi polinesaturati . Consumul regulat reduce riscul de boli coronariene precum atacul de cord. In plus, continutul de acizi grasi saturati este foarte scazut.

Uleiul de nuca este disponibil in forma rafinata si presata la rece , prin care presarea la rece are un gust intens de nuca si rafinat are un gust mai neutru. Prin urmare, versiunea presata la rece este cel mai bine lasata neincalzita, de ex. B. folosit la sosuri de salata sau doar putin incalzit (punct de fum: 160 grade).

Iata cum sunt alcatuiti acizii grasi din uleiul de nuca:

  • Acizi grasi saturati: 10,5%
  • Acizi grasi mononesaturati: 19%
  • Acizi grasi polinesaturati: 65% (inclusiv aproximativ 12% acizi grasi omega-3 si 53% acizi grasi omega-6)

Ulei de arahide

Uleiul de arahide are o proportie ridicata de acizi grasi polinesaturati si o cantitate deosebit de mare de vitamina E care protejeaza celulele, dar si vitaminele B1, K si D. Poate scadea tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.

Uleiul de arahide rafinat este foarte potrivit pentru prajire, gratar si prajire, deoarece este rezistent la caldura. Pe de alta parte, ar trebui sa utilizati numai ulei de arahide presat la rece sau virgin pentru sosurile de salata.

Iata cum sunt compusi acizii grasi din uleiul de arahide:

  • Acizi grasi saturati: 17%
  • Acizi grasi mononesaturati: 46%
  • Acizi grasi polinesaturati: 32%

Care ulei este sanatos?

Grasimile si uleiurile sunt clasificate chimic ca lipide. Acestea sunt formate din acizi grasi – acizi grasi saturati si nesaturati . Ele ofera organismului nostru energie. Cu toate acestea, de obicei consumam prea multe prin alimente. Acizii grasi nesaturati, pe de alta parte, sunt adesea neglijati in dieta noastra, dar sunt importanti.

Acizi grasi saturati

Acizii grasi saturati se gasesc in primul rand in alimentele de origine animala precum carnea, carnatii, untul etc., dar si in grasimile vegetale precum uleiul de cocos, grasimea de miez de palmier sau uleiul de palmier. Deoarece organismul le poate produce singur, ele nu sunt esentiale. Ele furnizeaza energie si transporta vitamine liposolubile. Cu toate acestea, acestea trebuie consumate cu prudenta deoarece pot creste nivelul de colesterol si riscul de arterioscleroza – o intarire a arterelor.

Acizi grasi mononesaturati

Un important acid gras mononesaturat este:

  • Acid oleic
    Acizii grasi mononesaturati, cum ar fi acidul oleic, pot fi gasiti in alimente de origine animala si vegetala, cum ar fi uleiul de masline si uleiul de rapita. Nu sunt esentiale pentru ca organismul le poate produce singur. Acizii grasi mononesaturati pot scadea nivelul colesterolului si pot preveni arterioscleroza.

Acizi grasi polinesaturati

Acizii grasi polinesaturati sunt impartiti in acizi grasi omega-3 si acizi grasi omega-6. Ambele sunt esentiale – organismul nu le poate produce singur si trebuie sa fie furnizate prin alimente . Acizii grasi polinesaturati pot minimiza riscul bolilor coronariene, pot scadea nivelul colesterolului, pot intari peretii celulari si pot face sangele mai fluid. Acizii grasi polinesaturati importanti sunt:

  • Acid alfa-linolenic
    Acidul alfa-linolenic este unul dintre acizii grasi omega-3 . Se gaseste in legumele cu frunze verzi precum spanacul, lintea si nuca, dar si in pestele gras de mare, uleiurile de peste si alge. Le putem furniza uleiuri vegetale de inalta calitate, cum ar fi uleiul de in.
  • Acid linoleic
    Acidul linoleic este unul dintre acizii grasi omega-6 . Se gaseste in alimente vegetale, cum ar fi nuci, seminte si germeni, precum si in uleiuri si margarine vegetale de inalta calitate, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb si uleiul de sofran.

Uleiuri sanatoase: virgine, extra virgine sau rafinate?

Diferentele consta aici in productia sau calitatea uleiului:

  • Uleiurile pot fi numite native doar daca sunt presate la rece si naturale (native) . Au calitate inalta. Productia blanda pastreaza gustul, vitaminele si acizii grasi polinesaturati. De obicei sunt galbene sau verzi. Uleiurile native nu sunt rezistente la caldura. La prajire si prajire, ingredientele vegetale se descompun.
  • Extra virgin
    Virgin este un sinonim pentru nativ in italiana. Numai uleiurile naturale din fructe de cea mai buna calitate sunt denumite „extra virgin” sau „extra virgin”.
  • Rafinat
    Pentru uleiurile rafinate, fructele de ulei sunt presate si extrase cu solventi, ceea ce inseamna ca se poate extrage mai mult ulei. Uleiul trebuie apoi rafinat, adica purificat. Ca urmare, nu pierde doar vitamine, ci si acizi grasi nesaturati si gust. Prin urmare, uleiurile rafinate sunt de obicei inodore si fara gust si tind sa fie incolore pana la usor galbui. Pot fi incalzite la temperaturi ridicate si sunt potrivite pentru prajire si prajire adanca.

Punct de fum: Ce ulei este potrivit pentru prajire, gatit si prajire?

Punctul de fum indica temperatura pana la care un ulei poate fi incalzit inainte de a incepe sa fumeze. Daca uleiul contine multi acizi grasi nesaturati, acesta are un punct de fum mai mic. Atunci uleiul este nepotrivit pentru incalzire puternica. Depinde de acizii grasi pe care ii contine daca un ulei este potrivit pentru prajire, gatit sau prajire.

  • Incalzire: Pentru a fi incalzit foarte puternic, cel mai bine este uleiul rafinat.
  • Prajire: Uleiurile vegetale precum uleiul de masline sau uleiul de rapita sunt potrivite pentru prajire la temperaturi moderate.
  • Bucatarie rece: uleiurile presate la rece cu o multime de acizi grasi nesaturati sunt cele mai potrivite pentru bucataria rece.
  • Prajire: Uleiurile rafinate sunt potrivite pentru prajire deoarece sunt extrem de rezistente la caldura si au un punct de fum ridicat.

Asa depozitati corect uleiurile sanatoase

Cel mai bine este sa depozitati uleiurile sanatoase intr-un loc racoros si intunecat . Lumina si aerul fac ca acizii grasi sa se oxideze – uleiul devine ranced. Uleiul de rapita, uleiul de nuca sau uleiul din seminte de dovleac pot fi pastrate la frigider, in timp ce uleiul de masline il prefera cald si poate fi pastrat la temperatura camerei de pana la 20 de grade.

Asa recunosti uleiul ranced

Daca uleiul miroase sau are un gust diferit, si-a schimbat culoarea sau are niste sedimente in partea de jos – stai departe! Atunci ar trebui sa incetati sa-l mai utilizati. Aruncati-l in recipientul la gunoi si nu il turnati la scurgere!

Intrebari frecvente despre uleiurile sanatoase

Ce ulei este potrivit pentru prajit?

Uleiurile cu un punct de fum ridicat, cum ar fi uleiul de rapita sau de masline, sunt potrivite pentru prajire la temperaturi moderate.

Ce ulei este potrivit pentru prajire adanca?

 Uleiurile rafinate, cum ar fi uleiul de floarea soarelui sau de nuca de cocos, pot fi incalzite la temperaturi ridicate si sunt potrivite pentru prajire.

Care ulei este sanatos?

Uleiurile presate la rece cu o proportie mare de acizi grasi nesaturati si vitamine sunt cele mai sanatoase. Acestea includ uleiul de in sau uleiul de masline.

Care ulei are cei mai multi acizi grasi omega-3?

Uleiul din seminte de in are cea mai mare proportie de acizi grasi omega-3.

Care ulei este cel mai sanatos?

Din pacate, nu exista ulei care sa aiba singur compozitia perfecta pentru corpul nostru. Nu exista cel mai sanatos ulei. Daca vrei ce este mai bun pentru organismul tau, trebuie sa combini diferite uleiuri intre ele sau sa adaugi cateva din fiecare tip in corpul tau pentru a-i oferi exact ceea ce are nevoie.

Ce ulei pentru salata?

Uleiurile presate la rece precum uleiul de rapita sau uleiurile de nuci precum uleiul de nuca si alune sunt potrivite pentru salate.